Luca búza - És Ami Mögötte Van

2015.12.09 08:14
 
 
 
A téli ünnepkör egyik kedves hagyománya a Luca búza vetése. 
 
"Egyfelől ha az elvetett búza szép magasra és sűrűre nőtt, akkor következtetni lehetett a jövő évi termésre. Másfelől lehet azt is olvasni, hogy több cserépbe vetettek magot, és amelyik legszebben kikelt abból vetették következő évben a kenyérnek valót."
 
 
Ez tulajdonképpen lehet egy termékenység, gazdagság és tudatosság - jóslás.
A Luca-búza rituáléval több oldalról is felmérhetjük rátermettségünket, teremtőképességünket. 
 
Ha pontos jövendölést szeretnénk, akkor egyénileg, minden családtagnak külön cserépbe kell elvetni a búza-magokat, mert így tudunk személyre szóló jóslatot készíteni. 
Minden nap meg kell locsolni a magokat, méghozzá úgy, hogy először a szánkba kell venni a vizet, és közvetlenül a szánkból kell permetezni az ünnepi búza magokra a vizet. Ez a szájba vtt víz egy nagyon fontos és érdekes dolog, mert ezáltal az illető úgymond "be-rezgeti, be-energetizálja" a vizet a saját maga képére, tehát belerakja a saját energiáit (életnedvét-nyál) a folyamatba. Ettől alakulhatnak ki többek között a különbségek egyes emberek, családtagok búzái között, hiszen hiába ugyanazok a magok, ugyanaz a föld, ha más és más energia, szellemiség hatja át őket. 
Ezzel lehetőség van annak a lemérésére is, hogy mit tudunk "kihozni önmagunkból" a következő évre nézve. 
 
Mivel a locsolásra nézve érzékeny az egyensúly, mert nem mindegy az sem, hogy túllocsoljuk, vagy hagyjuk kiszáradni a veteményünket, ezért az egyén előre tervező és tudatossági szintje is lemérhető az eredményből. Megfigyelhető, hogy elég csak egy-két napot kihagyni, és máris nem olyan lesz az eredmény, mint az elvárt. 
 
Ahogy a földből kínő és az ég felé törekszik a búzánk, az a mi saját törekvésünket szimbolizálja. Minél inkább nyújtózkodik a búzánk az ég felé, az annál jobb jelnek tuladonítható. Kinek milyen magasra nő a búzája, az arra enged következtetni, hogy mennyire van az egyén jó fizikális és mentális állapotban. Tehát, hogy önmagának mekkora termékenységet és bőséget tud varázsolni a következő évre nézve, abból az energiából kiindulva, ami éppen abban az időszakban "adatott" neki. (Azért, aki valamiért is megdolgoott valaha, az tudja, hogy nem minden adottság kérdése.) 
 
Lehet következtetni arra is, hogy az idáig követett életmóddal milyen hosszú élete lesz az illetőnek, és milyen egészségügyi állapota van, illetve mi várható a következő évben az egészségét illetően.
 
Feltehetjük a kérdést :
Mennyire nőtt meg bennünk a tudatosság fénye, mit tudunk kihozni szentestéig a saját búzánkból?
 
Ha jól sikerült a "varázslásunk", akkor utána ezt meg lehet enni,vagy/és odaadni az állatoknak, ugyanis a búzafű nagyon egészséges, gyógyító erőt is tulajdonítanak neki. Vallásonként és hitrendszerenként eltérő a kinőtt búza felhasználása. Pl. Aki keresztény, az be szokta vinni a templomba a kihajtott Luca-búzát, áládást kérni rá. 
 
 
 
 
Technikai rész
 
Aki kedvet kapott hozzá, hogy készítsen magának Luca-búzát, annak itt egy leírás, és ez alapján akár meg is csinálhatja saját magának, házilag!
 
 
Kell hozzá :
 
Tálka, amiben beáztatjuk a magokat
Cserép, amiben csíráztatni fogjuk a magokat
Búza-mag, kb egy marék egy embernek
Föld, amibe ültetjük a magokat
(Szánkba vett) Víz, amivel locsoljuk a búzát
 
 
Érdemes egy nappal, ültetés előtt beáztatni a magokat. 
Lehet virágföldbe, tőzegbe, kókuszháncsba, de akár az udvarról felmarkolt földbe is ültetni.
Luca napján, december 13-án ​e​gy ​(​virág​)​cserepet majdnem színültig töltünk földdel, majd sűrűn megszórjuk a búzamaggal. A sűrű azt jelenti, hogy egy sorban, nem vastagabban, de teljesen takarja be a mag a földet.  
Vízzel permetezzük meg alaposan a magokat, majd vékonyan takarjuk be földdel.​ Érdemes sem nem hideg, sem nem meleg helyre rakni. Lehetőleg ablak közelébe tegyük, hogy kapjon napfényt.​
​Állítsuk a cserepet vizes tálkába, hogy felszívhassa a föld a vizet. Ezek után naponta többször is ellenőrizzük, hogy a föld teteje ne száradjon ki, és , ha kell, akkor öntözzük meg.
Csak néhány nap után fog csírázásnak indulni a mag. A csíra a növekedés során  meg fogja emelni a rászórt virágföldet ezért sem érdemes vastagon takarni földdel, mert akkor szemetelni fog majd.
Ha kikelt, akkor már kevésbé kell ügyelni a nedvességre, hiszen már van a növénykének gyökere, amivel a talajból a nedvességet fel tudja venni, és kevésbé lesz érzékeny a kiszáradásra.
Karácsonyra szép és dús búza lesz belőle, ha jól végeztük a dolgunkat. 
Ha díszíteni szeretnénk, akkor arany zsinórral összekötözhetjük. A talaj nedvesen tartásáról semmiképpen se feledkezzünk meg!
 
 
 
A cikket írta: