A Mikulásról - Leplezetlenül

2015.12.03 16:22
 
 
Szent Miklós nem legenda volt, hanem egy valaha élt történelmi személyiség!
 
Tudta Ön, hogy a Mikulás, azaz Szent Miklós, azzal írta be magát a világtörténelembe, hogy egy szegény családot segített meg, hogy ne kelljen a család lányainak örömlánynként dolgoznii ?
Hát, akkor nézzük csak meg mégegyszer Szent Miklós legendáját!
Megannyi jóttette közül a leghíresebbet osztom meg, ami a Mikulás-hagyománnyal kapcsolatos:
 
A kolostor szomszédságában élt egy elszegényedett nemes ember, aki úgy elnyomorodott, hogy betévő falatra is alig jutott. 
Három férjhez menés elött álló lánya azon vitatkozott egy este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának (örömlánynak) , hogy tudjon segíteni a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni. 
Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök , és meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött keszkenőbe, és bedobta az ablakon. 
A lányok azt hitték csoda történt. Majd egy év múlva ugyanebben az időben még egy keszkenő aranyat dobott be a második lánynak. Kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. 
Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és bepalánkolva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandalló szerű tűzhelybe száradni, és az pont bele esett. Az ismeretlen jótevőről kezdték azt hinni, a hóborította Taurus hegyről, mivel mindig ilyenkor télen történtek ezek a csodák, hogy maga a Tél-Apó jön el ezekkel az ajándékokkal. 
Az idő folyamán mégis kitudódott a titok, hogy a jótevő maga Miklós püspök. Ugyanis a legkisebb lánynak bedobott aranyban volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedő előzőleg adományozott Miklós püspöknek egy szerencsés üzletet követően. Ezt felismerve, már mindenki tudta, hogy ki a titokzatos segítő! De kiderült ez abból is, hogy december 5-én a névnapja előestéjén a hideg idő beköszöntével rendszeresen megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel. Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte " Noel Baba" -nak, ami azt jelenti " Ajándékozó Apa". 
 
Forrás:  https://www.mikulasbirodalom.hu/myra/legenda.htm
 
 
 
Most pedig Tarot kártyából fogok megnézni néhány kérdést Szent Miklósról
 
 
Mennyi a valóságtartalma a Róla szóló legendáknak, vagyis annak, hogy sokat segített a rászorulókon, embereken?
(Újjászületés) 
Teljesen igaz, semmi túlzás nincs benne.
 
 
 
 
 
 
 
 
Miért döntött úgy Szent Miklós, hogy ilyen életet él?
(Kardok Ásza , Igazságszolgáltatás, Botok 5, Halál , Kardok 5)
Kicsit összetettebb dolog volt, minthogy az elsőre látszik
Egy hirtelen elhatározás volt, döntenie kellett két rossz közül. Ítélkezik az emberek fölött a kártya itt hivatásos bírót mutat (Igazságszolgáltatás), vagy megvívja a vetélytársaival a harcot a ranglétrán való előrejutásért. Sokat gondolkodott ezen,de nem tudott döntést hozni.
Egyszer, véletlenül, hirtelen egy felismerésre jutott saját magával kapcsolatban, miszerint mindig olyan helyzetekbe keveredett, amikor segíteni kellett másokon. Úgy érezte, hogy ez egy sugallat lehet, hogy segítsen másokon.
Egyiket sem választotta,hanem inkább azon az úton indult meg, ami számára "természetesebb " volt, 
Traumatikus élmény volt számára a saját életében levő történések, sajnálta magát, amiért egyedül kellett felnőnie. Sok mindenben meg kellett alkudnia az életben maradásért, ki kellett állnia magáért, volt olyan is, hogy szembe kellett néznie a halállal is. A saját rossz sorsából kiindulva , (bár sehol sem olvastam róla, hogy neki rossz sorsa lett volna, de hát, ha ő így élte meg valami miatt . . .) el akarta kerülni mások szenvedését, és tudta, hogy néha nem kell sok a boldogsághoz, és néha csak az anyagiak szabnak határt, hogy valaki normális életet éljen .
Többre tarotta a másokon való segítést, mint azt, hogy más karriert fusson be az életében. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tényleg rossz sorsa volt Szent Miklósnak?
(Bolond , Érmék Lovagja)
Volt benne jó és rossz is, de többségében jó élete volt, többnyire jól érezte magát a bőrében.
 
 
 
 
 
 
 
Tényleg az Angyalok kísérték Szent Miklós lelkét halálakor? 
(Mágus, Kardok 7, Újjászületés)
Nem. Bár, minden adott lett volna, hogy így történjen. A kártya szerint úgy halt meg, mint egy átlagos ember.Ebben benne van egyfajta "túlvilági" támogatás, mellyel arra kívánok cálozni, hogy az őt szerető emberek lélekben segítették őt halála után. Amivel inkább csak azt érték el, hogy marasztalták és egy-két kerülőutat beiktattak neki.  De, hát, szerették őt, ennyit elnézhetünk nekik. Ettől függetlenül nem okoztak kárt Szent Miklósnak.  
 
 
 
 
 
 
 
Szerintem a segítségnyújtás egy külön művészet. Megtalálni az egyensúlyt önmagunk és környezetünk között. Nem csak pénzzel tudunk segíteni másokon, és ezt Szent Miklós is jól tudta, hogy kinek mire van szüksége, és eszerint járt el. Áldották és áldják mai napig a nevét, ebből is látszik, hogy mennyire jól tudott adni, kellő figyelemmel, körültekintéssel, úgy, hogy valódi örömöt és boldogságot nyújtson. 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A cikket írta :       

                               Sir Golden Black